Transportsector blijft komende jaren groeien

De transportsector draait op volle toeren en zal ook de komende jaren flink blijven groeien. Dat meldt het economisch bureau van ABN Amro op basis van voorspellingen.

De omzetten in het wegvervoer, de opslag en de logistieke dienstverlening liggen al jaren boven het gemiddelde. In de binnenvaart schommelt de omzet rond het gemiddelde. De zee- en kustvaart zijn de enige die niet boven dat gemiddelde uitkomen, zij zitten al jaren onder het gemiddelde.

De Nederlandse export groeide vorig jaar met 5,7%, ABN Amro voorspelt ook voor dit jaar en volgend jaar een groei van respectievelijk 5,0% en 4,1%. De invoer zal dit jaar stijgen met 5,7% tegenover 5,4% in 2017. Ook blijft de invoer doorgroeien in 2019 met zo’n 4,5%.

Het wegvervoer en de binnenvaart profiteren van de toenemende bouwproductie en het vervoer van de bouwmaterialen. Ook containervervoer zit in de lift, in 2017 was er, met name in Rotterdam, een sterke groei van de containeroverslag.

Luchtvracht daarentegen kent een capaciteitstekort op luchthaven Schiphol. De laatste jaren is de afhandeling van luchtvracht flink gestegen, het laatste kwartaal van 2017 liet echter een daling zien. Dit heeft onder andere te maken met de beperkte slots op Schiphol.

Zeevracht laat duidelijk herstel zien, ondanks de aanwezigheid van overcapaciteit wat de tarieven onder druk zet. De overcapaciteit neemt wel af, aldus ABN Amro. Er worden minder nieuwe schepen besteld door de rederijen.

Bron