Recordhoogte import en export 2017

Uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de import en exportcijfers nog nooit zo hoog zijn geweest als in 2017. In vergelijking met 2016 groeide de totale importwaarde met 10%. Ook de exportwaarde groeide flink, met maar liefst 10,3%.

In het afgelopen jaar lag de totale waarde van de importgoederen voor het eerst boven de 400 miljard, namelijk 410 miljard. In 2016 lag de totale waarde nog op 372 miljard. Ook de waarde van de exportgoederen was een stuk hoger dan een jaar eerder. In 2017 was de totale waarde 468,7 miljard, terwijl dit in 2016 nog op 425 miljard lag.

De Nederlandse handel wordt niet alleen gedreven binnen de Europese Unie, maar ook met landen buiten de EU groeit de import en export gestaag. Deze groei is voornamelijk te danken aan de in- en uitvoer van minerale brandstoffen, maar ook andere producten lieten groei zien.

In de laatste maand van 2017 vond er ook groei plaats in de import en export. De export nam in december toe met 6,6% ten opzichte van december 2016. Deze groei is voornamelijk te danken aan de export van personenauto’s, machines en apparaten. De import groeide in december met 8,3%.

Het einde van de import en exportgroei is nog niet in zicht. De omstandigheden zijn in 2018 voor de uitvoer nog gunstiger, aldus de CBS Exportradar.

import-and-export

bron