Nieuwe regel zorgt voor trucktekort in USA

In Amerika is een tekort aan vrachtwagens ontstaan als gevolg van een tekort aan chauffeurs en het instellen van een elektronische controle op rij- en rusttijden. De Amerikaanse overheid heeft een regel ingesteld dat alle vrachtwagens voorzien moeten zijn van een kastje in de vrachtwagen dat de rij- en rusttijden meet.  

Deze nieuwe regel moet ervoor zorgen dat het aantal ongelukken zal dalen. Het kastje zorgt ervoor dat de rij- en rusttijden van de chauffeur gemakkelijk kunnen worden ingezien en is het moeilijker om te frauderen met rij- en rusttijden. De Amerikaanse overheid hoopt dat op deze manier de kans op in slaap vallen achter het stuur wordt verkleind en daarmee ook het aantal ongelukken waarbij vrachtwagens zijn betrokken.

Als gevolg van deze regel kunnen transporteurs hogere prijzen gaan rekenen voor de transporten over de weg en kan het zijn dat een transport niet binnen geringe tijd kan plaatsvinden. De verwachting zal dan ook zijn dat transporteurs een extra toeslag zullen gaan rekenen, de zogenaamde Layover fee.