Containeroverslag Rotterdamse haven groeit

De containeroverslag in de Rotterdamse haven is in 2017 gegroeid met 12% in tonnage en 11% in eenheden. De eindcijfers komen daarmee op bijna 143 miljoen ton en 13,7 miljoen teu, de hoogste groei ooit.

CEO van het Rotterdams Havenbedrijf Allard Castelein maakte donderdagochtend de jaarcijfers bekend. ‘Juist de containersector is van groot belang, omdat die een essentiële rol speelt in het creëren van toegevoegde waarde zoals werkgelegenheid in de haven en het achterland’.

De totale goederenoverslag steeg met 1,3% van 461 miljoen ton naar 467 miljoen ton. In tegenstelling tot de groei bij containers, vond er een daling plaats in het droog massagoed (-2,6%) en het nat massagoed (-4,1%). De overslag van breakbulk-lading steeg met 7%. Tevens nam het marktaandeel van de Rotterdamse haven op de Noordwest-Europese containermarkt toe tot 31%, het hoogste niveau sinds 2000. Castelein verwacht voor 2018 een verdere groei van de overslag, maar benadrukt daarbij dat de groei waarschijnlijk lager uit zal vallen dan vorig jaar.

Het feedervolume groeide met gemiddeld 21%, waarbij de hoogste groei te zien was op Scandinavië en de Baltische staten. De shortseasector groeide dankzij het vervoer van en naar de Middellandse Zee en de Oostzee met ruim 10%. Het transport van en naar het achterland groeide met 6,3% en de overslag van beladen containers nam sterker toe (12,1%) dan de overslag van lege containers (6,1%).

bron