Daling spottarieven containerlijnvaart zet door

Nog wel 58% duurder dan vorig jaar

De spottarieven in de containerlijnvaart, die sinds enkele weken bezig zijn aan een daling, zijn deze week opnieuw omlaag gegaan.

Het gemiddelde tarief op het vaargebied Shanghai-Rotterdam daalde volgens de World Container Index van consultant Drewry met 4% naar 12.221 dollar per veertigvoets container. Op de Transpacific, Shanghai-Los Angeles, was er een daling van 7% naar 10.154 dollar. De Londense consultant spreekt de verwachting uit dat de tarieven de komende week stabiel zullen blijven.

Het beeld van de dalende containerprijzen wordt bevestigd door de wereldwijde Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), die vrijdag met 84 punten daalde naar 4540 punten. Afgelopen oudejaarsdag doorbrak de SCFI nog voor het eerst in zijn geschiedenis de 5000 punten-grens.

58% duurder

Historisch gezien blijven de containertarieven hoog. Zo is een container Shanghai-Rotterdam nog altijd 58% duurder dan een jaar geleden. Op de route Shanghai-LA is dat prijsverschil zelfs 139%.

De samenstellers van een andere prijzenbarometer, de Ningbo Containerized Freight Index (NCFI), maakten al de analyse dat er simpelweg minder vrachtaanbod is en de containerrederijen nu harder hun best moeten doen om de schepen gevuld te krijgen. Andere scheepvaartdeskundigen hebben voorspeld dat de tarieven de komende tijd weer kunnen gaan stijgen onder invloed van de diverse crises in de wereld, met name de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China wegens omikron-opwellingen.

Bron: NT