Barometers
De containertarieven zijn op laagste niveau sinds zomer 2021, maar pret zal voor verladers van korte duur zijn, denken de watchers.

Historisch gezien zijn de tarieven op de grote containerroutes, zoals die tussen Azië en Europa, nog steeds duizelingwekkend hoog, maar de laatste weken zijn ze wel voor het eerst in lange tijd aan een noemenswaardige daling bezig. Door alle onrust in de wereld houden deskundigen er evenwel rekening mee dat de containerlijnvaart snel opnieuw onder hoogspanning kan komen te staan.
Het gemiddelde containertarief voor een ‘enkeltje’ Shanghai-Rotterdam kwam afgelopen week volgens de World Container Index van de Londense supply chain-consultant Drewry uit op 12.685 dollar per veertigvoets container. Dat was 2% minder dan de week ervoor, al is het geen statistiek die bij de betalende klanten echt voor een feestelijk gevoel zal hebben gezorgd.
In het begin van de coronacrisis, in maart 2020, betaalde je als verlader voor diezelfde container 1.750 dollar, en dan te bedenken dat zelfs dat bedrag al ietwat aan de hoge kant was vergeleken met de coronavrije maartmaand van 2019.
Spotprijzen
Maar wie de spotprijzen van weleer uit de gedachten weet te wissen of ervan uit gaat dat die op een andere planeet in rekening werden gebracht, zou toch enig optimisme kunnen ontlenen aan de laatste tariefontwikkelingen. Want die 12.685 dollar per veertigvoeter is wel het ‘goedkoopste’ tarief dat Drewry op de Shanghai-Rotterdam-route heeft gemeten sinds het begin van de zomer van vorig jaar.
Op 1 juli 2021 was het tarief voor het laatst lager dan nu: 12.203 dollar. Sindsdien klommen de prijzen naar bijna 15.000 dollar in oktober. Een kerstpiek kwam er daarna niet, maar in januari zat het gemiddelde Shanghai-Rotterdam-tarief nog wel altijd boven de 14.000 dollar. De laatste weken volgde er ten langen leste dan toch een wat serieuzere daling.
De prijsdaling van de spottarieven wordt bevestigd door andere containertariefbarometers. Zo daalde het gemiddelde Europa-tarief van de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) afgelopen week naar 7019 dollar per twintigvoets container, flink minder dan de 7387 dollar van de week ervoor en de 7777 dollar waarmee het jaar werd ingeluid.
Om als verlader enig optimisme te kunnen ontlenen aan die ‘laagste tarieven sinds de zomer’, is het wel zaak om geen blik te werpen op de lentetarieven van vorig jaar. Want de nog flink lagere prijzen die toen golden, maken duidelijk dat de verlader zich nu wel degelijk blauw betaalt. Op 18 maart 2021 betaalde je voor een container Shanghai-Rotterdam volgens Drewry 7741 dollar. Let wel: per veertigvoeter. De prijzen zijn in een jaar tijd dus zowat verdubbeld.
Russische inval
Om de ‘pret’ voor de verladers nog meer te drukken, waarschuwen scheepvaartwatchers bovendien, dat de tarieven de komende tijd wel weer eens in opwaartse richting zouden kunnen gaan bewegen. Waarbij meteen kan worden aangetekend, dat die deskundigen geen glazen bol bezitten waarin alle aanstaande gebeurtenissen alvast als een film voorbij trekken. Het ‘visibilitybedrijf’ FourKites voorspelde drie weken geleden naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne dat de tarieven tussen Shanghai en Rotterdam zouden gaan ‘skyrocketen’ en drie à vier keer hoger zouden gaan worden, maar tot nu toe blijkt het tegendeel.
Het Hamburgse containeruitwissel-platform Container xChange omschreef de impact van de oorlog op de containerprijzen deze week als ‘beperkt’ en signaleert evenals de andere marktvolgers voorlopig juist een daling: ‘gemiddeld 10 à 15% sinds februari voor twintigvoets containers’.
Volgens de rekenmeesters van de Ningbo Containerized Freight Index (NCFI), nog zo’n prijzenbarometer, zijn de prijzen gedaald doordat het vrachtaanbod simpelweg geslonken is. NCFI noemde het vrachtvolume op de Europa-trade afgelopen week ‘onvoldoende’. ‘De beschikbare ruimte op de route was over het algemeen duidelijk surplus’. De rederijen hebben volgens de NCFI hun ‘inspanningen om lading aan te trekken vergroot’.
Blank sailings
MSC en Maersk hebben op de Azië-Europa-trade zelfs het instrument van ‘blank sailings’ terug van stal gehaald: het schrappen van afvaarten om daarmee kunstmatig de capaciteit te beperken. Maersk kondigde op de AE6-dienst al ‘blankings’ aan tot in week 22: begin juni.
De rederij zelf gaf daarvoor als reden de ‘hoge graad van onzekerheid en aanzienlijke vertragingen in het netwerk’ die volgens de rederij een gevolg zijn van ‘het conflict in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sancties die tegen Rusland zijn ingesteld door regeringen over de hele wereld’. Die hebben volgens Maersk ‘een domino-effect gehad in de wereldwijde supply chain’. MSC spreekt op zijn beurt van ‘een voortdurende uitdagende marktsituatie’ met congestie en vertragingen.
Het vaargebied Azië-Europa belandde volgens Container xChange na het Chinees nieuwjaar in wat rustiger vaarwater, met lagere volumes en een ruimere beschikbaarheid van lege containers, maar de schepen zitten volgens het platform nog altijd vol. De druk op de markt zal volgens het platform vanaf nu alleen maar gaan toenemen, zeker als in de zomer het piekseizoen weer begint.
Nieuwe Zijderoute
Container xChange voorziet dat zich voor de verladers weer zwarte wolken gaan samenpakken boven de scheepvaartroute, mede vanwege de oorlog. Het platform wijst erop dat de oorlog een streep door de rekening is voor het spoorvervoer via de Nieuwe Zijderoute. Die is normaliter goed voor 2,5% van de goederenstroom tussen Azië en Europa, en met name hoogwaardige lading zal nu noodgedwongen naar het diepzeevervoer moeten verhuizen. De overgehevelde spoorlading zal, aldus Container xChange, ‘een toch al worstelende supply chain nog verder onder druk gaan zetten’.
Meer echter dan de Rusland-Oekraïne-crisis kunnen problemen in China de markt verder onder hoogspanning zetten, verwacht Container xChange. Het platform doelt daarmee op de strijd die China voert tegen de besmettelijke Omikron-variant van het coronavirus. Als China blijft proberen om het virus met strenge lockdowns te beteugelen, moet de logistieke sector zich volgens de deskundigen uit Hamburg schrap zetten voor ‘meer onrust in de komende maanden’.
De nabije toekomst zal leren of Container xChange het koffiedik juist heeft geïnterpreteerd. De meest onverbiddelijke en ontregelende Chinese haven-lockdown was vorig jaar juni in Shenzhen, waarna die van Ningbo in augustus al een stuk minder rigoureus was. Bij latere anti-corona-operaties in Chinese havensteden werden haventerminals grotendeels ontzien.
Verder dalen
Drewry heeft op zijn beurt de verwachting uitgesproken dat de tarieven deze week juist nog verder zullen dalen. De totale World Container Index, waarin de prijzen van alle grote internationale trades worden meegewogen, zou in dat geval voor het eerst sinds vorig jaar juli weer onder de 9.000 dollar per veertigvoeter kunnen komen.
Bron: NT