Boekingsstop Maersk en MSC voor Russische lading

Oekraine crisis lijnvaart

Maersk en MSC hebben met onmiddellijke ingang een boekingsstop voor alle Russische bestemmingen afgekondigd. Die geldt voor alle vormen van vervoer.

De beslissing van Maersk hing al al enige tijd in de lucht. De rederij zei dinsdag ‘de duidelijke noodzaak te zien om nieuwe en bestaande processen voor het accepteren en afhandelen van boekingen op te zetten’. De boekingsstop geldt voor alle lading, met uitzondering van voedsel, medische en humanitaire benodigdheden.

Ernstige vertraging

Maersk zegt wel zijn best te doen om eerder geboekte lading, en lading die al onderweg is, op de oorspronkelijke bestemming af te leveren. Daarom blijft Maersk voorlopig wel Russische havens aanlopen. Verladers moeten echter rekening houden met ernstige vertraging ‘omdat landen als Nederland, België en Duitsland voor Rusland bestemde schepen aanhouden voor controles op verboden goederen’.

Hapag-Lloyd en ONE, beide partner in de THE Alliance, maakten al eerder bekend geen lading van en naar Rusland meer te accepteren. Het Franse CMA CGM en het Chinese Cosco, beide aangesloten bij de Ocean Alliance, hebben nog geen boekingsstop aangekondigd.

Bron: NT