ONE en Hapag stoppen handel met Rusland, Maersk nog niet

Oekraine crisis

De Singaporese containervervoerder Ocean Network Express (ONE) vervoert voorlopig geen goederen meer naar en vanuit Rusland. Het bedrijf maakte maandag bekend eerst te willen kijken hoe het kan voorkomen de sancties tegen Rusland niet te overtreden.

Hapag-Lloyd besloot eerder al tot een vergelijkbare stap. De Deense rederij Maersk waarschuwt klanten dat ook dat bedrijf wel eens zou kunnen stoppen met vervoer van en naar Rusland, al heeft de grootste containervervoerder ter wereld nog geen beslissing genomen.

ONE vervoert geen containers meer naar de Russische havens van Sint-Petersburg en het aan de Zwarte Zee gelegen Novorossiejsk. Ook de Oekraïense havenstad Odessa is vanwege de oorlog die daar woedt niet meer te bereiken.

Maersk laat weten dat als het stopt met het aannemen van nieuwe opdrachten, dat niet automatisch betekent dat vrachten die al onderweg zijn ook niet meer op hun plaats van bestemming aankomen. Het bedrijf stelt “zijn uiterste best te doen” om ook die containers af te leveren.

Het Zwitsers-Italiaanse MSC blijft voorlopig nog wel op Rusland varen. De vracht die dat bedrijf moet afleveren moet wel extra worden gescreend om te kijken of er geen sancties worden geschonden met de export naar Rusland. Ook moet alle vrachtvervoer naar Rusland vooraf worden betaald.

Bron: NT