COLUMN Je eigen containerschip

Het ei van Columbus?

Ik had zelf nog nooit van het bedrijf gehoord, maar misschien zijn er lezers van deze website die er kind aan huis zijn. Loctek. Het wereldwijde web spijkerde mijn kennis bij. Het betreft een Chinese onderneming die ‘ergonomische oplossingen’ verkoopt of simpeler gezegd: kantoormeubels waar je arbo-arts blij van wordt. In hoogte verstelbare bureau’s, dat soort werk. Een van de paradepaardjes uit de collectie is de ‘desk bike’, een bureaustoel die onheilspellend veel lijkt op een hometrainer en die nadrukkelijk uitnodigt om tijdens bureauwerk ‘meer calorieën te verbranden’. Ik weet niet op welke nieuwe producten de Loctek-ontwerpafdeling momenteel zit te broeden, maar ik vermoed zelf een beetje dat het een bobslee met ingebouwd beeldscherm gaat worden, om met je aandeelhouders te kunnen webmeeten terwijl je met een noodgang van 150 kilometer per uur naar beneden roetsjt op een spekglad ijsparcours. Of anders wel een oprolbare ijsvloer inclusief bezempjes en een zwikkie curlingstenen om samen met je collega’s in de bedrijfskantine wat stoom af te blazen met een partijtje curling. Het kan ook dat ik te veel Olympische Winterspelen heb gezien.

Loctek dus. Het Chinese bedrijf heeft nu opzien gebaard met de aankondiging dat het zelf een containerschip laat bouwen. Het vaartuig met een capaciteit van 1.800 teu is al besteld bij Huanghai Shipbuilding Co. De moderne meubelmaker trekt er 32,8 miljoen dollar voor uit de knip. Eind maart 2023 moet het schip worden opgeleverd. Loctek zegt dat het schip de concurrentiekracht van het bedrijf moet versterken en de ontwikkeling van de overzeese business moet versnellen. Met een eigen schip denkt de onderneming beter in staat te zijn om problemen in de bevoorradingsketen te omzeilen. De efficiency in de havens is sinds de coronacrisis laag, de schepen varen vaak niet op tijd en toch hangt er een duur prijskaartje aan, aldus het bedrijf, dat zijn hoofddomicilie heeft in Shenzhen, de havenstad die vorig jaar in het nieuws kwam toen de haventerminals er wekenlang op slot gingen wegens corona.

De klachten van Loctek klinken bekend in de oren, maar het is nu afwachten of een eigen schip het ei van Columbus is. Je zou in een sceptische bui zeggen dat het geheime wapen van Loctek op de grote scheepvaartroutes een kabouter wordt en dat het zal moeten dealen met haventerminals die precies even druk zijn als voor gewone containerschepen, maar we hebben het hier natuurlijk wel over het bedrijf met de ergonomische oplossingen. Wie bloedserieus ‘bureaufietsen’ bouwt, heeft op een containerschip misschien ook wat verrassingen in petto.

Bron: NT