Containertarieven zijn aan het dalen, heel voorzichtig

SPOTTARIEVEN

De spottarieven in de containerlijnvaart zijn aan het dalen, volgens de twee toonaangevende tarievenbarometers World Container Index (van Drewry) en Shanghai Containerized Freight Index (SCFI).

Zo daalde het gemiddelde Shanghai-Rotterdam-tarief volgens Drewry afgelopen week met 3%, om uit te komen op een prijs van 13.687 dollar per feu (veertigvoeter). Bij de SCFI daalde het Shanghai-Europa-tarief voor de tweede week op rij, naar 7780 dollar per teu.

De daling is vooralsnog heel voorzichtig, want het tarief is nog wel steeds hoger dan waar het jaar mee begon, 7751 dollar per teu. De tariefverhogingen van de eerste weken van januari lijken evenwel voorbij.

Ook elders in de wereld waren tariefdalingen. Op bijvoorbeeld de route Shanghai-Los Angeles zag Drewry ze met 5% dalen. Onder de streep daalde de World Container Index met 2,9%. De SCFI daalde ook, met 42 punten naar een totaal van 5010 punten.

Historisch staan de containertarieven daarmee nog steeds op een bijzonder hoog pijl. Toen de SCFI begin deze maand de grens van 5000 punten doorbrak, betekende dat een nieuwe mijlpaal.

Bron: NT