Coronazorgen Ningbo nemen toe, empty depots op slot

ZERO TOLERANCE

De zorgen dat een corona-uitbraak in de Chinese havenstad Ningbo kan gaan uitmonden in nieuwe logistieke opstoppingen, nemen toe.

Maersk merkt in een update over de situatie in Ningbo op, dat drie van de vijf containerterminals van Ningbo grenzen aan het Beilun-district, het deel van de stad waar bij een kledingfabrikant 23 mensen positief zijn getest op het coronavirus. Hoewel iedere Nederlandse coronadeskundige de uitbraak als ‘peanuts’ betiteld zou hebben, zijn in China, dat een zero tolerance-beleid voert tegen Covid-19, alle alarmbellen afgegaan. Maersk meldt dat op de drie Beilun-containerterminals weliswaar nog gewoon containers geladen en gelost worden, maar dat er wel al andere beperkingen in het havengebied zijn ingesteld.

Empty depots op slot

De Deense containerrederij noemt een lijstje van drie empty depots in de haven die al volledig op slot zijn gegaan. Ook een van de warehouses in de haven, Ningbo Bluedragon LongXing, heeft zijn activiteiten al helemaal moeten staken, terwijl verder het aantal in- en uitgangen van de terminals is beperkt. Voor het truckverkeer van en naar de haven gelden ook restricties.

Maersk benadrukt dat in de haven zelf nog geen coronagevallen zijn geconstateerd. Zodra dat wel het geval zou zijn, kunnen veel drastischere maatregelen volgen. Afgelopen zomer werd al eens een complete containerterminal in Ningbo platgelegd vanwege één positief geteste havenarbeider. Van de 23 besmette inwoners van Ningbo hadden er overigens 19 milde symptomen en werden vier mensen wat zieker.

De huidige gang van zaken in Xi’an, een stad centraal in China met dertien miljoen inwoners, bewijst dat de Chinese zero tolerance-politiek nog onverminderd van kracht is. Vanwege een grotere uitbraak met ruim 1600 besmettingen is die stad nu al twee weken in volledige lockdown, waarbij de inwoners gedwongen binnen moeten blijven. Zelfs boodschappen doen is er aan banden gelegd, waardoor er in Xi’an nu verhalen over voedsel- en medicijntekorten beginnen los te komen.

Lockdown

Ook de Chinese miljoenenstad Yuzhou is in de nacht van maandag op dinsdag in lockdown gegaan. De maatregel is ingevoerd nadat drie inwoners van de stad in de afgelopen dagen positief hadden getest op het coronavirus. Yuzhou heeft ongeveer 1,2 miljoen inwoners. Mensen moeten thuisblijven, bus- en taxidiensten zijn gestremd en winkelcentra en musea zijn gesloten. Autoriteiten schroeven de beveiliging op in de stad om de maatregelen te handhaven.

China voert een streng coronabeleid. Autoriteiten proberen uitbraken te bestrijden met lokale lockdowns en bijvoorbeeld het massaal testen van stadsbewoners. Vorige maand ging miljoenenstad Xi’an in lockdown. Hier kampen sommige inwoners nu met voedseltekorten. Daardoor ontstond volgens berichten op sociale media een ruilhandel in levensmiddelen.

China heeft momenteel extra belang bij het tegengaan van virusuitbraken. Het land maakt zich klaar voor de Olympische Winterspelen, die volgende maand van start gaan in hoofdstad Beijing.

Bron: NT