Toenemende zorgen over impact Omicron op logistiek

Zorgen om Omicron havens China

De zorgen dat de besmettelijke Omicron-variant van het coronavirus de logistieke keten verder kan ontwrichten, nemen toe.

De zich snel verspreidende variant kan een hausse van ziekmeldingen teweeg gaan brengen – de internationale vakbond International Transport Workers’ Federation (ITF) spreekt voor de scheepvaartsector al van een ‘Omicron crew crunch’ (‘Omicron bemanningscrisis’), terwijl het zero tolerance-beleid dat China nog steeds hanteert tegen het coronavirus kan gaan leiden tot nieuwe sluitingen van fabrieken en havens.

Lokale restricties

De afgelopen twee weken waren er vanwege coronagevallen in China al beperkte, lokale restricties in Shanghai en Ningbo, die zeker niet zo rigoureus waren als bijvoorbeeld de wekenlange sluiting van een containerterminal in Ningbo deze zomer, maar scheepvaartdeskundige Lars Jensen van consultant Vespucci Maritime waarschuwt dat het risico van nieuwe havensluitingen momenteel hoog is. ‘Het risico van een grote impact van een zich door China verspreidend Omicron is beslist aanzienlijk, en we zouden best eens veel meer turbulentie in de supply chain kunnen gaan zien’.

Zhejiang, de Chinese provincie waarvan Ningbo de grote havenstad is, telde deze week enkele honderden coronabesmettingen, wat voor Chinese begrippen fors is. De autoriteiten waarschuwden dat het virus zich relatief snel lijkt te verspreiden en in reactie daarop hebben verschillende fabrieken in de provincie hun deuren gesloten, waaronder een batterijenproducent en een farmaceutisch bedrijf.

In de strijd tegen het dreigende gevaar heeft de ITF samen met onder meer de International Chamber of Shipping (ICS) een eigen lijst van erkende quarantainefaciliteiten (hotels) opgesteld. Dit om, aldus de ITF, ‘te garanderen dat zeevarenden veilig aan boord van schepen kunnen ondanks de onvoorspelbare veranderingen in het grensbeleid van regeringen’.

Bron: NT