Feederdiensten Zuid-China plat voor coronavrije nieuwjaarsviering

QUARANTAINEREGELS

In het zuiden van China worden vanaf medio december de containerfeederdiensten platgelegd. Het varend personeel krijgt daarmee de gelegenheid om aan de strenge Chinese quarantaine-eisen te voldoen en toch met hun familie thuis Chinees nieuwjaar te vieren, een feest van twee weken dat op 1 februari begint, maar dat voor verladers betekent dat sommige Chinese bestemmingen tijdelijk niet bereikbaar zullen zijn omdat containerrederijen even geen lading meer accepteren.

Hapag-Lloyd en ONE hebben als eerste rederijen een schema op hun websites geplaatst waarop te zien is vanaf welke datums verschillende Zuid-Chinese havens tijdelijk geen feederlading meer kunnen ontvangen. Het betreft allemaal havens die normaliter met transhipment worden bediend vanuit de containerhavens aan de Pearl River Delta, Hongkong, Yantian, Shekou en Nansha.

Geen lading meer

De eerste provincie die getroffen wordt is het westelijk gelegen Guangzhi, grenzend aan Vietnam. Voor havens in die provincie, waaronder Beihai, Fangcheng en Qinzhou, accepteren Hapag-Lloyd en ONE nu al geen lading meer. Ook bijvoorbeeld het feederverkeer naar de noordelijker gelegen provincie Fujian, met onder meer de haven van Fuzhou, wordt straks tijdelijk gestaakt. Hapag-Lloyd accepteert voor bestemmingen in Fujian geen lading meer vanaf 6 december, ONE niet vanaf 10 december.

Hoewel de containerlijndiensten tussen de grote Chinese zeehavens gewoon blijven werken, waarschuwt Lars Jensen van consultancybureau Vespucci Maritime dat het platleggen van feederdiensten ook elders in de bevoorradingsketen een ‘rimpeleffect’ teweeg kan brengen. Zo verwacht hij dat verladers mogelijk gaan uitwijken naar transport over land, zoals railvervoer, waardoor in het landtransport capaciteitstekorten zouden kunnen ontstaan.

ONE haalt in het nieuwe jaar het vroegst het slot er weer af en belooft voor alle getroffen bestemmingen weer lading te accepteren op 5 februari. Bij Hapag-Lloyd verschilt dat per bestemming en duurt de ‘suspension period’ bijvoorbeeld het langst voor havens in de provincie Hainan: tot 4 maart.

Bron: NT