Internationale scheepvaart heeft last van stormseizoen Californië

CONTAINERVERLIES

Het stormseizoen in het westen van de Verenigde Staten brengt de internationale scheepvaart mogelijk nog verder in problemen. In havens in Californië zijn er al opstoppingen en door de verwachte stormen is de kustwacht bang dat er aanvaringen staan te gebeuren tussen containerschepen. Dat kan de wereldwijde logistieke leveringen verder in moeilijkheden brengen.

Momenteel liggen bijna 160 containerschepen te wachten om het havencomplex van Long Beach en Los Angeles binnen te gaan. De containerschepen vervoeren zowel consumptiegoederen als onderdelen voor fabrieken. De opstoppingen leiden nu al tot goederentekorten en prijsstijgingen in de aanloop naar de kerstinkopen.

Om de kans op ongelukken te verkleinen, heeft de Amerikaanse kustwacht donderdag een winterweeradvies uitgebracht, waarin onder meer grote schepen wordt verzocht ruim afstand te houden, mogelijk een ​​tweede anker te gebruiken en hun motoren stand-by te houden bij krachtige wind. Vorige maand ontdekte de Amerikaanse kustwacht een olielek voor de kust van het zuiden van Californië, doordat een anker van een schip een onderzeese pijpleiding had geraakt.

Stormachtige zeeën veroorzaakten vorig jaar een verlies van 3000 zeecontainers, meer dan het dubbele van de normale verliezen, volgt uit cijfers van de Alliance Safety and Shipping Review. Door de impact van de coronacrisis en containertekorten staat de logistieke sector al tijden onder druk.

Bron: NT