Productie- en transportproblemen gooien roet in eten
Containers staan langs de kant, in Azië komt de productie maar langzaam op gang en lokaal zijn daar nog steeds lockdowns, waardoor havens gedeeltelijk platliggen. Ondertussen wachten we hier langer op onze banken, kleding, auto’s, elektrische fietsen en allerlei andere producten.

Bij Juizz aan de Gedempte Oude Gracht in het centrum van Haarlem zijn de problemen groot. Het bedrijf is gespecialiseerd in de reparatie en verkoop van elektrische fietsen. „Maar sommige onderdelen zijn niet leverbaar of komen vertraagd aan. De meeste producten komen uit het Verre Oosten en China. Het gaat om remkabels, kettingen, tandwielen en rembalken. We kunnen daardoor tien procent van de reparaties niet uitvoeren”, zegt filiaalmanager Pieter de Groot.
Op sommige onderdelen moeten de fietshandelaren een half jaar tot een jaar wachten. „We moeten daarom flink improviseren als het gaat om materiaal. Maar de klanten moeten langer wachten totdat hun fiets wordt gerepareerd.”
Meubels
Ook de aanschaf van meubels levert een langere wachttijd op. Even verderop, bij de Xooon City Store, een interieurwinkel, kampt filiaalmanager Ellen Claire met dezelfde problemen. „Veel grondstoffen voor bepaalde producten komen uit India. Het gaat bijvoorbeeld om stoffen om banken en stoelen te bekleden. Maar ook om ijzeren onderstellen voor andere meubels.”
Volgens Claire komt het voor dat klanten weglopen als ze te lang op een bestelling moeten wachten. „Voor een nieuwe bank geldt een wachttijd van tussen de twaalf en zeventien weken. Natuurlijk is er ook begrip, maar mensen snappen soms niet waarom ze zo lang moeten wachten.”

‘Tekort aan stof voor kleding’
Bij Hands@Work, een speciaalzaak voor bedrijfskleding, hebben ze dagelijks te maken met leveringsproblemen van vesten, schoenen en truien. Eigenaar Mariska Druppers-Kloos laat weten dat de levertijd voor de wintercollectie ergens in januari is. „Sommige spullen krijgen we via Nederlandse leveranciers met fabrieken in het buitenland. Er is vooral een tekort aan stof voor de kleding en de transportproblemen spelen een grote rol. Dit duurt nu al een jaar en het wordt met de dag erger.”
Sommige klanten hebben geluk als ze iets willen aanschaffen. Voldaan lopen ze dan ook het parkeerterrein op van meubelgigant Ikea in Haarlem. Op de kar ligt een nieuw bureau. „En gelukkig was alles verkrijgbaar”, zegt Agnes Bus. Samen met haar zoon Lars is zij deze winderige ochtend naar de Ikea gereden vanuit Koog aan de Zaan. „We hebben geluk dat de spullen die we nodig hebben nooit uitverkocht zijn.”
Een andere bezoeker is druk in de weer om de onderdelen in zijn auto te krijgen. Of hij alles heeft kunnen vinden? „Zeker, ik kijk online altijd of de producten beschikbaar zijn. Anders was ik niet gekomen.”

Prioriteit
Ikea laat weten dat een klein deel van het assortiment dit en volgend jaar niet beschikbaar is en dat de levertijden soms onregelmatig kunnen zijn. „Het is lastig om specifieke producten te noemen, want dit verschilt van tijd tot tijd, maar we geven dus zoveel mogelijk prioriteit aan de producten waar de meeste vraag naar is en doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat die beschikbaar zijn in de winkel en online.”
Bij de bouwmarkten van Gamma lukt het redelijk om de schappen vol te houden. Sommige lampen, waar chips in zitten, zijn niet meer leverbaar. Ook raakt isolatiemateriaal uitverkocht door de plotselinge toenemende vraag in verband met de stijgende energieprijzen.
Lege winkel verkoopt niet’
Consumenten worden nog nauwelijks geconfronteerd met lege schappen, constateert directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel. „Als consument zie je niet dat er leveringsproblemen zijn in een winkel. Ondernemers gaan andere dingen inkopen of bestellen meer van hetzelfde. Een lege winkel verkoopt niet.”
Volgens Stefan Verhoeven, ceo van Miele en voorzitter van Applia Nederland, de branche voor huishoudelijke elektrische apparaten, hebben ondernemers en consumenten flink last van langere levertijden. „Dat heeft te maken met het tekort aan chips en de logistieke problemen met containers. Daar komt bij dat er ook nog veel meer vraag is naar duurdere producten als het gaat om bijvoorbeeld koelkasten.” Ook aannemers klagen dat ze na aanbetaling lang moeten wachten op apparatuur voor bijvoorbeeld keukens.
Mode- en woonbranche
Directeur Jan Meerman van INretail, de brancheorganisatie voor de mode-, sport-, schoenen- en woonbranche, heeft na een inventarisatie meer dan 500 reacties gekregen vanuit zijn achterban. „En dan gaat het vooral om winkeliers in de mode- en woonbranche. Zo’n 60 procent van de handel komt uit het Verre Oosten. Ze zijn heel bezorgd of ze hun spullen op tijd krijgen. Vooral jassen, tafels, stoelen en banken zijn moeilijk te krijgen op dit moment.”
Meerman benadrukt dat veel winkeliers momenteel op zoek zijn naar alternatieve productielocaties. „Ondernemers kijken momenteel of ze de productie van artikelen dichter bij huis kunnen doen. Dan moet je denken aan Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa.”
Auto’s
In de transportsector is het wachten geblazen, zegt de Bovag. Dat gaat van auto’s, caravans tot campers. Een aantal autofabrikanten deed de deur zelfs even dicht. „Als je nu een Opel bestelt, weet je niet wanneer je hem krijgt. Door de chiptekorten bij fabrikanten lopen levertijden enorm op”, zegt Twan Huyskens van de Bovag.
Bij de tuincentra komt ongeveer de helft van de spullen uit Azië. Het aanbod voor de consument wordt krapper, zegt directeur Niek Ottenhof van Tuincentrum Osdorp in Amsterdam.
„Het is een gekkenhuis door de containermalaise. Elke dag moeten we weer schakelen. Zo krijgen wij bijvoorbeeld een bepaalde serie witte kunstkerstbomen niet op tijd geleverd. De klant staat niet met lege handen, want we hebben nog wel groene. Maar bepaalde spullen zijn er niet op tijd, zoals kerstballen van kunststof.” Ottenhof zegt dat dit verschillend kan zijn per winkel, want veel zaken verkopen nu hun oude voorraden.
Bron: Telegraaf