Fabrieken zuchten onder chiptekort en schaarse capaciteit lijnvaart

Winkelketen Action waarschuwt voor hogere prijzen door gestegen vervoerskosten

De wereldwijde supply chains piepen en kraken. Overal sluiten fabrieken vanwege corona-maatregelen en chiptekorten. En dan zijn ook nog eens de lijnvaarttarieven door het dak gegaan.

Chiptekort

Maar niet alleen lokale corona-uitbraken zorgen voor verstoorde supply chains in de automive sector. Het wereldwijde chiptekort zorgt voor nog grotere problemen. Zo legde de Zweedse truckbouwer Scania zijn fabrieken in Zwolle en Meppel andermaal deels stil vanwege tekorten aan chips. Het is de tweede keer in korte tijd dat de truckbouwer zich gedwongen ziet dit te doen.

De problemen houden naar verwachting een week aan, maar dat is niet zeker. Scania houdt het personeel, zo’n 3000 in totaal, zo veel als mogelijk aan het werk. Maar het kan zijn dat er mensen naar huis worden gestuurd. De zegsman noemt de problemen extra wrang, omdat het orderboek van Scania juist goed vol zit.

In Zwolle rollen normaal gesproken zo’n tweehonderd trucks per dag van de band. In Meppel worden onder andere vrachtwagens gespoten. De problemen spelen overigens wereldwijd, want ook de Scania-fabrieken in Zweden en Frankrijk gaan dicht. De productie op die locaties wordt een week onderbroken. Vervolgens gaan volgende week ook fabrieken in Argentinië en Brazilië dicht vanwege de chiptekorten, aldus Scania.Tijdens de coronapandemie nam de vraag naar chips vanuit de autosector sterk af, terwijl die juist sterk toenam vanuit de techsector, bijvoorbeeld voor smartphones en laptops voor thuiswerken.

Schaarse scheepscapaciteit

Niet alleen het chiptekort zorgt voor verstoorde supply chains in zowel de productie als de retail-sector. Er is nog altijd sprake van schaarse scheepscapaciteit in de lijnvaart. Dat zorgt er niet alleen voor dat sommige lading niet vervoerd kan worden, ook de prijzen zijn inmiddels disruptief te noemen.

Veel sectoren zuchten al maandenlang onder de explosief gestegen transportkosten. Er is grote schaarste aan containers en containerschepen op belangrijke zeeroutes nu het economisch herstel van de coronapandemie sneller doorzet dan verwacht. Ook ontstaan er opstoppingen in havens door de drukte en waren Chinese terminals tijdelijk gesloten door lokale corona-uitbraken.

Daarnaast speelt mee dat er na de pandemie veel meer vervoerd werd vanuit Azië naar het westen in plaats van andersom, waardoor in het oosten te weinig containers terugkwamen. Zo kost het vervoer van een container van Rotterdam naar Shanghai ‘slechts’ 1651 dollar, wat overigens nog altijd 35 procent meer is dan een jaar geleden.

Winkelketen Action

Winkelketen Action waarschuwde al voor hogere prijzen door de gestegen vervoerskosten en tuincentra verwachten dat onder andere tuinmeubelen duurder worden. Economen van ING houden rekening met blijvend hoge containerkosten, zo schreven ze eerder deze zomer. Grote rederijen hebben weliswaar veel nieuwe containerschepen besteld, maar die worden pas over twee jaar opgeleverd. In de tussentijd blijft het daarom dringen om de beperkte capaciteit voor zeetransport. Wereldwijd leidt dat tot bevoorradingsproblemen bij tal van bedrijven.

Ook Hema zet momenteel het eigen netwerk in om te voorkomen dat er bijvoorbeeld lege schappen ontstaan of artikelen duurder moeten worden. Dat lukt tot nu toe, benadrukt een woordvoerster. Vooralsnog hebben de problemen volgens haar nog geen consequenties gehad voor klanten. ‘Maar dat is geen garantie voor de toekomst’, erkent ze. Het hangt er vooral vanaf hoelang de situatie blijft voortduren.

Inflatie

Zo zijn ook de consumentenprijzen in de VS omhoog gegaan, geholpen door een grote vraag naar producten en problemen in de toeleveringsketen. Daardoor is bij bepaalde goederen een acuut tekort ontstaan. ‘Wij maken ons zorgen over een scenario waarin de inflatie veel sterker oploopt dan verwacht. Dat zou een veel snellere normalisering van het monetaire beleid in de VS vereisen’, vindt IMF-econoom Gita Gopinath.

Al werd afgelopen vrijdag bekend dat volgens de Federal Reserve dat pas aan het einde van het jaar ‘eventueel een mogelijkheid is’. Vanuit die hoek is dus voorlopig geen aanpassing van het beleid te verwachten. Het is dus aan de industrie en transportsector zelf om met de huidige varkenscyclus om te gaan.

Bron: NT