‘Terminal Ningbo volgende week deels weer open’

CORONABELEID CHINA

De Meishan-containerterminal in de Chinese havenstad Ningbo gaat naar verluidt volgende week dinsdag gedeeltelijk weer open.

De maritiem journalist Sam Chambers van de nieuwswebsite Splash247 stelt dat hij dit van meerdere bronnen in Ningbo heeft vernomen. Weer een week later, op woensdag 1 september, gaat de terminal, die vorige week werd gesloten na een positieve coronatest bij een havenwerker, volgens dezelfde lokale bronnen weer volledig open, waarna medio september alle ontstane achterstanden in de containeroverslag weggewerkt zouden moeten zijn.

Gedeeltelijke heropening volgende week zou enigszins een opluchting zijn voor de scheepvaartsector. Chambers had maandag nog geschreven, ook op basis van meerdere bronnen in Ningbo, dat de havenautoriteiten mikten op heropening op 6 september. Die datum was al verder gaan rondzingen op het internet.

Hermetische afsluiting

Ningbo denkt dat met de hermetische afsluiting van de Meishan-terminal een grote uitbraak van het virus is verijdeld en de rest van de haven gewoon kan blijven functioneren. De havenstad heeft nog andere containerterminals waarnaar schepen voorlopig kunnen uitwijken. Zo gebruiken de 2M-rederijen, Maersk en MSC, met de meeste van hun schepen voorlopig een deel van de Ningbo Beilun Container Terminal, waar nu een wachttijd geldt van twee dagen.

De havenautoriteiten van Ningbo benadrukken dat de haven voor 90% is blijven doordraaien, maar het logistieke wereldje is bang dat de Meishan-sluiting net de druppel is die de emmer doet overlopen. De congestie in de Chinese havens neemt voorlopig alleen maar toe.

De onverbiddelijke sluiting van de terminal in Ningbo is volledig in lijn met het Chinese regeringsbeleid. De Chinese vice-premier Sun Chunlan benadrukte zondag naar aanleiding van het coronageval in Ningbo en een ander in Nanjing, beide te relateren aan goederenvervoer, dat grensgebieden, havens, luchthavens en internationale vluchten streng gecontroleerd moeten worden, met volop coronatests, om te zorgen dat het goed gescheiden bubbels blijven.

Na het bevestigde coronageval bij een havenwerker in Ningbo zijn in de Chinese havenstad inmiddels meer dan negentigduizend coronatests uitgevoerd. Van die mensen bleek niemand besmet.

Bron: NT