Vertragingen in haven Ningbo na sluiten terminal

CORONABESMETTINGEN

In de haven van Ningbo (China) neemt de congestie toe sinds woensdag de Meishan containerterminal vanwege een coronabesmetting bij een havenwerker werd gesloten. Voor de haven liggen enkele tientallen containerschepen voor anker. 

Meishan Terminal Ningbo

Voor enkele schepen, onder meer de ‘CMA CGM Musca’ en ‘APL Le Havre’, is al het besluit genomen om hun geplande aanloop in Ningbo te annuleren. Schepen kunnen in principe wel een van de andere containerterminals van Ningbo gebruiken, al is de wachttijd daarvoor inmiddels opgelopen tot meerdere dagen.

Uitwijken

Exporteurs wijken al volop uit naar Shanghai, dat op ongeveer 2,5 uur rijden ten noorden van Ningbo ligt. Onder meer Hapag-Lloyd heeft aangeboden dat lege containers vanuit Ningbo naar Shanghai kunnen worden getruckt, voor eigen rekening van de verladers.

Het containerverkeer dat nu uitwijkt naar Shanghai, stuit ook daar wel op forse congestieproblemen. Shanghai, Ningbo en andere havens in het gebied liepen al op hun tenen sinds eind juli de tyfoon In-fa de terminalactiviteiten verstoorde.

Hoe het nu verder gaat met de Meishan terminal, de nieuwste containerterminal van Ningbo waar normaliter de grootste containerschepen kunnen aanleggen, is nog onduidelijk. De Chinese autoriteiten hebben na de sluiting geen nieuwe informatie meer gegeven. Het Britse bedrijf WTA (World Transport Agency) heeft klanten gewaarschuwd dat de sluiting mogelijk tot wel 14 dagen kan duren.

Bron: NT