Ook Britse verladers ‘not amused’ over containertarieven

BRIEF

De British Chambers of Commerce en het Chambers Network, twee organisaties die samen tienduizenden Britse bedrijven vertegenwoordigen, hebben in een gezamenlijke brief aan de Britse mededingingsautoriteit Competition and Markets Authority (CMA) opgeroepen een officieel onderzoek in te stellen naar de hoge prijzen van het internationale containervervoer. 

Haven van Felixstowe, UK

Dat meldt dagblad The Times. De CMA heeft al aangegeven dat ze met allerlei partijen de situatie aftast om te bepalen of verdere actie mogelijk is. Het gemor onder bedrijven over de containertarieven neemt met de dag toe. Zo waarschuwde de Britse afdeling van speelgoedbedrijf Mattel, onder meer bekend van de Barbiepoppen, dat de scheepvaarttarieven kunnen leiden tot extra dure kerstcadeaus.

Beklaagdenbankje

In Amerika diende onlangs huisdecoratieproducent MCS een officiële klacht in tegen containerrederijen en doet de Federal Maritime Commission (FMC) onderzoek naar de branche. In Zuid-Korea sprak de mededingingsautoriteit Korea Fair Trade Commission (KFTC) onlangs al uit, dat containerrederijen zich volgens haar schuldig hebben gemaakt aan illegale prijsafspraken. Niet alleen de nationale rederij HMM zit daar in het beklaagdenbankje, maar ook buitenlandse partijen als Maersk, Cosco en Evergreen.

De KFTC wil de rederijen hoge boetes op gaan leggen, een voornemen waartegen de nationale redersvereniging Korea Shipowners’ Association en ook de Chinese autoriteiten fel in het geweer zijn gekomen.

Europese verladersorganisaties probeerden eerder al om de EU te bewegen tot actie tegen de containerlijnvaart, maar ze kregen in Brussel tot nu toe nul op het rekest. De Nederlandse verladersorganisatie EVO sprak naar aanleiding van de Koreaanse zaak wel weer de hoop uit dat die ‘de Europese autoriteiten wellicht kan inspireren tot een soortgelijk onderzoek’.

Bron: NT