‘Dwarsligger’ Ever Given komt aan in Rotterdam

BLOKKEERSCHIP

In maart versperde de Ever Given dagenlang de doorgang van het Suezkanaal, een belangrijke handelsader voor de internationale scheepvaart. Nu is het schip aangekomen in de haven van Rotterdam.

Ever Given aangekomen in Rotterdam

In Rotterdam is het containerschip Ever Given de haven binnengelopen. Het schip, dat behoort tot de grootste containerschepen ter wereld, kwam in maart klem te zitten in het Suezkanaal in Egypte en blokkeerde dagenlang de belangrijkste scheepvaartroute tussen Aziƫ en Europa.

Honderden schepen moesten in het kanaal wachten of een enorme omweg maken tot het schip recht werd getrokken. Na zes dagen werd het schip losgetrokken, waarbij ook het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis betrokken was.

Egypte liet het schip daarna aan de ketting leggen tot er een overeenkomst over een schadevergoeding was getekend. Onduidelijk is hoeveel er precies betaald is, maar het zou om honderden miljoenen euro’s gaan. Op 7 juli kon de Ever Given na maanden vertraging uiteindelijk vertrekken naar Rotterdam.

De Ever Given vervoert volgens het Havenbedrijf Rotterdam zo’n 14.000 containers met goederen, deels voor de Nederlandse markt. Het schip blijft naar verwachting tot begin augustus in Rotterdam om containers te lossen en te laden. Daarna vertrekt het naar het Engelse Felixstowe.

Bron: NOS