‘Shenzhen-infarct nu al een grotere crisis dan Suez-blokkade’

400.000 TEU GESTREMD

De door coronamaatregelen ontwrichte containerhavens van Shenzhen en Guangzhou zijn voor de internationale containervaart inmiddels een grotere strop dan de blokkade van het Suezkanaal afgelopen maart is geweest. Dat stelt Lars Jensen, de Deense scheepvaartdeskundige van consultant Vespucci Maritime.

Haven van Shenzhen

Volgens Jensen hoef je voor een vergelijking alleen maar het aantal containers uit te rekenen dat door de twee verstoringen gestremd raakte. De vastgelopen ‘Ever Given’ leidde er in maart toe dat zes dagen lang 55.000 teu niet kon doorvaren, in totaal dus 330.000 teu, aldus de consultant.

25.500 teu per dag

Het aantal gestrande containers in de Zuid-Chinese havens overstijgt dat aantal inmiddels. De Deense consultant heeft berekend dat alleen al op de containerterminal van Yantian, die inmiddels ruim twee weken voor nog maar 30% in gebruik is, zeker 25.500 teu per dag niet kan worden overgeslagen. Met een vertraging voor de containervaart die volgens de nieuwste Maersk-update inmiddels minstens zestien dagen is, kom je dan al op ruim 400.000 teu aan geblokkeerde containers. ‘En daar komen de aantallen van de containerterminals van Shekou en Nansha dan nog bovenop’, aldus Jensen.

En anders dan in het Suezkanaal kan het Nederlandse bergingsbedrijf Boskalis de containerfile in Zuid-China dit keer niet uit de penarie komen trekken. Er lijkt nog geen uitzicht op een snelle oplossing. Maersk herhaalde donderdag voor de zoveelste dag op rij dezelfde mismoedige boodschap: ‘de situatie blijft verergeren doordat meer Covid-gevallen bevestigd worden’ in de havens van Shenzhen en Guangzhou.

‘Het spijt ons u te moeten mededelen’, zo schrijft Maersk verder, ‘dat 64 schepen, inclusief die van onze partners, de havens van Yantian en Shekou hebben gemeden ter bescherming van de betrouwbaarheid van het vaarschema.’ Ook andere rederijen hebben in groten getale aanlopen geschrapt.

Optimistische schatting

Jensen denkt dat de nu door Maersk voorziene vertraging van ruim twee weken eigenlijk nog een optimistische schatting is: de Deense consultant denkt dat de containervaart twee tot wel vijf weken de gevolgen van het Shenzhen-infarct kan blijven ondervinden. ‘Verladers moeten de omvang van het aankomende waterbedeffect niet onderschatten.’

De containermarkt liep al voor deze nieuwe corona-uitbraak in Zuid-China op de toppen van zijn tenen, zegt Jensen. Containerrederijen waren druk bezig om lege containers zo snel mogelijk weer in China te krijgen voor de Chinese export, en die operatie loopt nu flink in de soep.

Het Duitse platform Container xChange, dat de beschikbaarheid van containers bijhoudt in een eigen index, ziet die beschikbaarheid in Yantian, Shekou en Nansha inderdaad flink teruglopen en spreekt van een ‘aanzienlijke malaise’.

Bron: NT