Honderden ondernemers wachten nog op goederen van Ever Given

Ever Given

De Ever Given ligt voor anker in de Bittermeren

Honderden ondernemers wachten in Nederland nog op lading die vastzit op de Ever Given. Het containerschip, dat eind maart lange files veroorzaakte op het Suezkanaal, is nog steeds niet vrijgegeven door de Egyptische autoriteiten. Die eisen een schadevergoeding van 600 miljoen euro. Maar de verzekeraar van de rederij zou niet meer willen betalen dan 100 miljoen.

Intussen ligt het schip al zeven weken voor ankerĀ in de Great Bitter Lake, een meer bij het Suezkanaal. Aan boord staan nog altijd ruim 18.000 containers met als eerste bestemming Rotterdam.

Roderick de la Houssaye, voorzitter van de koepel van expediteurs Fenex, schat dat de helft van de containers voor de Nederlandse markt is bestemd. “Ik denk dat er zeker honderden Nederlandse ondernemers door getroffen zijn.”

Een deel van de lading op het schip is op korte termijn bederfelijk, zegt hij. “Het is een drama voor iedereen op dit moment.”

Klanten zitten met de handen in het haar. Een deel van de lading is inmiddels onverkoopbaar. Een partij noedels bijvoorbeeld, waarvan de houdbaarheidsdatum in zicht komt. En een lading petjes voor de Formule 1-race in Portugal. Die is al voorbij. Het kost gewoon geld. Er zijn ook klanten die zeggen, ik hoef die hele lading niet meer.

De la Houssaye kan niks anders doen dan alternatieven zoeken om nieuwe bestellingen via de lucht zo snel mogelijk in Nederland te krijgen, zodat de winkels niet leeg komen te staan. Hij is in contact met de rederij en blijft informeren over de onderhandelingen rond de Ever Given, maar er zit de laatste tijd geen schot in.

“De Egyptenaren begonnen met een claim van 900 miljoen, waarvan 300 miljoen vanwege reputatieschade. Dat bedrag hebben ze er inmiddels afgehaald.” Er zijn rechtszaken geweest, maar het ziet er op dit moment niet goed uit, zegt hij. “We moeten maar hopen dat het snel goedkomt.”

Bron: NOS