Duurzaam drinken met whisky op groene waterstof

Lekker de klimaatopwarming te lijf met een stevige bel whisky. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar als we directeur Bob Buskie van de haven van Cromarty Firth mogen geloven, is het binnen een paar jaar zo ver.

Bowmore, de oudste distilleerderij van Islay
Lekker de klimaatopwarming te lijf met een stevige bel whisky. Het lijkt te mooi om waar te zijn

De Schotse haven is een van de partijen die betrokken is bij een project om de edele kunst van het whisky stoken te verduurzamen door de distilleerderijen van groene waterstof te voorzien. ‘Daarmee kunnen ze het distillatieproces koolstofvrij maken’, zegt de Cromarty Firth-directeur.

De drankbedrijven Diageo, Glenmorangie en Whyte & Mackay hebben al toegehapt en willen in vergroening investeren. Dat zijn niet de eersten de besten. Diageo, een van de grootste drankconcerns ter wereld, is onder meer het moederbedrijf van Guinness, Smirnoff en Johnnie Walker en voert een reeks whiskymerken als Gragganmore, Dalwhinie en Glenkinchie.

Liefhebber

Glenmorangie is in handen van het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy, en mikt duidelijk op het hogere segment. Zo gaat de tien jaar in bourbon-vaten gerijpte Nectar D’or voor een euro of zestig over de toonbank. Maar voor een dertig jaar oude Whyte & Mackay moet de liefhebber nog een stuk dieper in de buidel tasten, want die komt op bijna 400 euro.

Buskie verwacht dat er over enkele jaren groene waterstof in overvloed is, dankzij de bouw van een flink aantal nieuwe offshore windparken in de regio. Dat, samen met de grote waterdiepte van de vaarweg de Firth en de situering aan het begin van het Schotse gasnet, maakt het gebied volgens hem bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van een groene waterstofhub.

Daarbij heeft de haven Cromarty Firth nog wel een lange weg te gaan. In zijn huidige vorm is het namelijk vooral een uitvalsbasis voor de traditionele olie- en gasindustrie. De havenbeheerder meldt op zijn site met trots dat ze in de loop der jaren al meer dan zevenhonderd booreilanden heeft ontvangen, die daar gerepareerd en bevoorraad zijn.

Het zal stevig doordrinken worden om de CO2-uitstoot van de traditionele offshoresector te compenseren.

Bron: NT