MSC wil miljard euro steken in nieuwe mega-terminal bij Valencia

MSC-dochter Terminal Investment Limited (TIL) heeft een investeringsvoorstel ter waarde van meer dan een miljard euro ingediend bij havenbeheerder Valenciaport voor de aanleg van een enorme nieuwe containerterminal.

Die zou fasegewijs tot 2027 aangelegd moeten worden en uiteindelijk een oppervlakte van 136 hectare moeten krijgen met twee kilometer overslagkade. Dat is vier keer zo groot als de huidige terminal van MSC in de Spaanse havenstad. Die heeft een capaciteit van 1,6 miljoen teu per jaar.

Door technologische vooruitgang en de efficiƫnte lay-out zal de capaciteit van de nieuwe terminal waarschijnlijk veel hoger zijn dan vier keer die van de oude.

Nieuwe zeewering

De nieuwe terminal zou ten noorden van de huidige zeehaven moeten komen, waar al drie containerterminals gevestigd zijn. Om die reden zou er een compleet nieuwe zeewering moeten worden aangelegd.

Met de aanleg van het overslagcomplex zou de haven van Valencia zijn positie als Mediterrane draaischijf sterk verbeteren. Onduidelijk is nog wanneer de havenbeheerder een beslissing over het project wil nemen.

Bron: Nieuwsbladtransport.nl